Reclame Regels
Ontdek hier de belangrijkste wettelijke bepalingen rond reclame in het kader van kredieten. Welke vermeldingen zijn verplicht, welke zijn verboden en waar moet u op letten?
Krijg nu uw gratis simulatie voor persoonlijke lening
Verplichte Vermeldingen bij Reclame
- De (vaste of variabele) debetrentevoet, en informatie over eventuele bijkomende kosten die in de totale kosten van het krediet zijn opgenomen.
- Het kredietbedrag en de duur van de kredietovereenkomst.
- De contante prijs en het bedrag van eventuele voorschotten (bij uitstel van betaling voor een bepaald goed of dienst).
- Het jaarlijks kostenpercentage (JKP).
- Het totale door de consument te betalen bedrag en de termijnbedragen.
Het JKP
Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) is de werkelijke jaarlijkse rentevoet die u betaalt, inclusief alle kosten zoals aanvraag- en administratiekosten. Het JKP wordt voor elke lening op dezelfde manier berekend, wat het ideaal maakt om de reële kosten van verschillende leningen te vergelijken. Verwijzingen naar het wettelijk toegestane maximale kostenpercentage of naar de maximaal toegestane debetrentevoet moeten altijd ondubbelzinnig, leesbaar en goed zichtbaar (of hoorbaar) zijn. Per soort lening is er bovendien een maximaal JKP vastgelegd, dat elke zes maanden kan worden aangepast op basis van de geldmarkt en referentie-indexen.Andere Verplicht Vermelde Gegevens
Kredietgevers en -bemiddelaars moeten ook duidelijk vermelden of u verplicht bent een andere dienst, zoals een verzekering, af te nemen naast de lening. Bijkomend moet de volledige identiteit (met adres en hoedanigheid) van de adverteerder worden opgegeven, samen met de specifieke kredietvorm en eventuele toekenningsvoorwaarden. Zelfs bij radio- en tv-reclame moet alles duidelijk hoorbaar en ondubbelzinnig zijn.De Grootte van de Tekens
Voor bepaalde vermeldingen (bijvoorbeeld de duur van de verrichting, het JKP, de vaste of variabele aard van de debetrentevoet en de aflossingsbedragen) is de lettergrootte wettelijk vastgelegd. Deze informatie moet groter zijn dan de andere verplichte informatie. • JKP = 0% of een gelijkwaardig promotioneel percentage: De vermelding mag maximaal driemaal groter zijn dan de overige verplichte vermeldingen. • Ballonkrediet: Het JKP en de termijnbedragen mogen maximaal driemaal groter zijn dan de standaardinformatie. Het hoogste termijnbedrag mag niet kleiner zijn dan de overige termijnbedragen. • De boodschap “pas op, geld lenen kost ook geld”: Deze moet minstens 7 punten groot zijn en 4% van de advertentieruimte beslaan. Als er geen kostenelementen worden vermeld, maar wel wordt verwezen naar het “voordelige” karakter van het krediet, moet “pas op, geld lenen kost ook geld” minstens even groot zijn als de wervende zinnen. Bij internetbanners moet deze waarschuwing zo nodig op een aparte webpagina verschijnen, in minstens dezelfde tekengrootte als de grootste tekst in de banner.Verboden Vermeldingen in Reclame
Niet aanmoedigen dat consumenten met schulden toch een krediet afsluiten.
Geen aansporing tot hergroepering of centralisatie van lopende kredieten, of de indruk wekken dat lopende kredieten geen rol spelen bij een nieuwe kredietaanvraag.
Niet vermelden dat een lening “gratis” is of vergelijkbare termen gebruiken (een JKP van 0% mag wel worden vermeld).
Niet verwijzen naar een vergunning, registratie of inschrijving als kredietgever of -bemiddelaar om de indruk te wekken dat bepaalde kostenpercentages de enige mogelijke zijn.
Niet suggereren dat een kredietovereenkomst kan worden afgesloten zonder financiële informatie over de consument.
Geen andere identiteit, adres of hoedanigheid vermelden dan degene die officieel geregistreerd is voor de kredietbemiddeling.
Geen kredietsoort benoemen met een ander woord dan de wettelijk vastgelegde naam.
Geen voordeeltarieven vermelden zonder de bijzondere of beperkende voorwaarden op te sommen.
Niet impliceren dat het kredietbedrag “in baar geld” wordt verstrekt door woorden of symbolen daarvoor te gebruiken.
Andere Regels
- Creditcards met uitgestelde betaling (zoals Visa Classic).
- Kaarten die meerdere functies verenigen, waarbij de consument zelf kiest welke functie hij of zij gebruikt (revolving of uitgestelde betaling).
- Klantenkaarten die korting bieden bij aankopen, ongeacht of deze contant of met krediet worden betaald.