Let op, geld lenen kost ook geld.

persoonlijke-lening

Wat is loonbeslag?

De financiële instelling waarbij je een lening hebt afgesloten, legt beslag op je loon. Maar wat betekent dat precies? Verlies je dan werkelijk al je loon? En hoe zit het vervolgens met je eindejaarsuitkering en je vakantiegeld? Ontdek daarom in één oogopslag hoe je op de juiste manier omgaat met loonbeslag.

Loonbeslag

Loonbeslag: wat is dat eigenlijk?

Loonbeslag is mogelijk wanneer je schulden hebt, zoals een lening, en je deze niet zelfstandig terugbetaalt. Een schuldeiser zal dan, via je werkgever, een deel van je loon invorderen om de openstaande schuld te betalen. Je hoeft hiervoor niet eerst akkoord te gaan, en ook je werkgever kan zich er niet tegen verzetten zodra de rechtbank het loonbeslag heeft goedgekeurd. Daardoor is loonbeslag vaak onvermijdelijk bij langdurige wanbetaling.

Wordt je volledige loon ingehouden?

Je vraagt je wellicht af of je volledige loon kan worden opgeëist door de schuldeiser. Gelukkig is dat niet het geval. Hoe hoog je schulden ook zijn, je moet altijd een minimum overhouden om jezelf en je gezin te onderhouden. Bovendien ligt dit minimumbedrag nog hoger als je kinderen hebt. Alles boven dit bedrag kan echter maandelijks worden ingehouden, net zolang tot de schuld is afbetaald.

Er bestaat wel één belangrijke uitzondering: bij schulden voor onderhoudsgeld gelden er geen grenzen. In dat geval kan er zelfs beslag gelegd worden op je volledige loon, zonder beperking.

Loonbeslag
Loonbeslag

Eindejaarsuitkering en vakantiegeld

Mag een schuldeiser ook beslag leggen op je eindejaarsuitkering en vakantiegeld? Het antwoord daarop is ja. Beide premies maken namelijk deel uit van je loon. Toch is het goed om te weten dat je vakantiegeld pas wordt ingehouden op het moment dat het ook effectief wordt uitbetaald. Dat betekent dus niet elke maand, maar slechts eenmaal per jaar.

Klaar om opnieuw overzicht te krijgen?

Vraag uw gratis simulatie voor persoonlijke lening aan

To top