Wilt u uw woning renoveren, de studie van uw kinderen financieren of op vakantie gaan, maar heeft u de middelen niet? Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Met een persoonlijke lening kunt u uw project waarmaken zonder dat u facturen of andere bewijsstukken hoeft op te sturen.
Net als andere leningvormen, heeft ook een persoonlijke lening kosten. Het is dus belangrijk dat u zich goed informeert en uw lening bijvoorbeeld simuleert. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen we hier uit.
Waarom zou u uw persoonlijke lening simuleren?
Door de kosten van een persoonlijke lening te simuleren, komt u niet voor verrassingen te staan. U weet meteen hoeveel u maandelijks moet terugbetalen en hoeveel de rentevoet en andere kosten bedragen.
Om uw lening te simuleren, moet u enkele gegevens opgeven: het soort lening dat u wenst, het bedrag dat u wilt lenen en de looptijd. Vervolgens berekent de tool het bedrag dat u maandelijks moet terugbetalen, rekening houdend met de gemiddelde rentevoet. Sommige simulators geven ook een gepersonaliseerde rentevoet op basis van de informatie die u opgeeft.
Waarom is een simulatie nog interessant?
Banken bieden klanten steeds diversere diensten aan die ook altijd aantrekkelijker lijken te worden. Om de nummer één te zijn, pakken velen uit met interessante aanbiedingen. Toch mag u niet louter afgaan op de informatie op een flyer of reclameaffiche. U heeft meer informatie nodig om u een juist beeld te vormen. Een simulatie kan dan handig zijn.
Een simulator kan alle aanbiedingen van banken en financiële instellingen oplijsten en kijken welke het beste aan uw behoeften voldoen. Die informatie kunt u dan gebruiken om te onderhandelen.
Let op: een kredietsimulator kan u aangeven welke bank de laagste rentevoeten aanbiedt, maar er komt meer bij een lening kijken. Het is altijd aangeraden om een afspraak te maken met de bank in kwestie, zodat u kunt vragen naar de verborgen kosten.
Wat doet een kredietsimulator?
Sommige online kredietsimulatietools geven een gedetailleerd overwicht met onder meer uw leencapaciteit, de schuldgraad en uw maandelijkse aflossingen. De tool lijkt vaak op een rekenmachine, maar dan wel één waarbij u verschillende vakken moet invullen. Zo moet u eerst en vooral de aankoop opgeven die u beoogt:
- renovatiewerken;
- een reis;
- de aankoop van een toestel;
- de aankoop van een wagen;
Vervolgens zal de tool u vragen welk bedrag u maandelijks wilt terugbetalen en hoelang u de lening wilt laten lopen. In sommige gevallen kunt u ook de rentevoet ingeven als u die al kent.
Een van de belangrijkste dingen die een kredietsimulator berekent, is het JKP, die zowel rekening houdt met uw leencapaciteit als de schuldgraad.
Uw leencapaciteit is het maximale bedrag dat u volgens uw inkomen kunt lenen. De schuldgraad is gebaseerd op uw inkomen en het bedrag van uw maandelijkse aflossingen.
Om te vermijden dat het resultaat vertekend raakt, is het aangeraden om al uw inkomsten aan te geven: uw loon, maar ook secundaire inkomstens, bonussen, pensioenen, eventuele huurinkomsten enz.