Krediet Overeenkomsten
Ontdek alles over de rechten en plichten van zowel leninggever als leningnemer en hoe je veilig een krediet afsluit.
Simuleer je krediet onlineWat is een kredietovereenkomst?
Elke afspraak tussen twee partijen wordt bezegeld met een overeenkomst, ook wel een lening. Het document bevat de rechten en plichten van zowel de leninggever als de leningnemer. Het heeft niet alleen een juridische, maar ook een morele rol: beide partijen geven elkaar toestemming bij de start van de lening. Om van een lening te profiteren, moet de kredietnemer de overeenkomst vooraf ondertekenen.
Wanneer je een lening afsluit, kun je de overeenkomst maar beter grondig lezen. Het document is vaak lang en de tekst klein geschreven, maar zo begrijp je beter waar je je toe verbindt. De kredietovereenkomst bevat alle terugbetalingsvoorwaarden, het totale bedrag, eventuele dossierkosten, het JKP, het aflossingsschema en meer. Kortom, je vindt er alle details van je lening.

Wat staat er in een kredietovereenkomst?
Omdat er zoveel leningen op de financiële markt zijn, heeft elke lening haar eigen contract. Of je nu een consumentenkrediet of een hypothecaire lening afsluit: je ondertekent een overeenkomst wanneer je akkoord gaat met de voorwaarden. Banken en andere kredietinstellingen hanteren vaak een vergelijkbare basis, maar vullen die aan met eigen bepalingen.
Een contract bevat onder andere: het soort krediet (consument of hypothecair), je persoonlijke gegevens, de gegevens van de kredietgever en eventueel die van een borg. Bij een hypothecaire lening vind je ook de informatie over het onroerend goed, het bedrag en de bestemming van de lening. Verder geeft de overeenkomst een overzicht van de maandelijkse aflossingen, de terugbetalingsvoorwaarden, de looptijd, het totale bedrag en het jaarlijks kostenpercentage. Ga je akkoord met de inhoud, dan onderteken je het document en voeg je vaak de woorden “gelezen en goedgekeurd” toe.
Welke soorten leningen zijn er?
Er bestaan heel wat leningen voor consumenten, allemaal bezegeld met een overeenkomst. We onderscheiden twee grote categorieën: consumentenkredieten en hypothecaire kredieten. Vooral binnen de consumentenkredieten boven de 75.000 euro is het aanbod gediversifieerd: leningen zonder bestemming, renovatieleningen, autoleningen, motorleningen en meer.
Een hypothecaire lening gaat gepaard met een hypotheek op een onroerend goed. Traditioneel gebruikt men deze lening voor de aankoop van een woning, maar tegenwoordig is het aanbod ruimer. Zo kun je ook andere zaken financieren met een hypothecaire lening, zolang je een eigendomsbewijs kunt voorleggen voor het goed dat je als onderpand gebruikt.
Hoe krijg je je lening?
Voordat je het bedrag van een consumentenkrediet of hypothecaire lening ontvangt, moet je de kredietovereenkomst goedkeuren en ondertekenen. Daarnaast vergelijk je best vooraf het aanbod van diverse kredietinstellingen, zodat je de meest voordelige oplossing kiest. Aangezien een kredietovereenkomst veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt, is het belangrijk om grondig te werk te gaan.
Wij helpen je graag om verschillende aanbiedingen te vergelijken. Via onze online simulatie kun je eenvoudig nagaan welke formule bij jou past. Mocht er een voorstel tussen zitten dat je bevalt, dan kun je meteen een aanvraag indienen.
Herroepingstermijn
Zodra je de overeenkomst hebt ondertekend, heb je wettelijk 14 dagen bedenktijd om deze op te zeggen. Wil je van dit herroepingsrecht gebruikmaken, dan stuur je een aangetekende brief naar de kredietinstelling en betaal je de annuleringskosten en het reeds ontvangen leenbedrag terug.
Centrale voor kredieten aan particulieren
Twee dagen na het afsluiten van een kredietovereenkomst wordt deze geregistreerd in de Centrale voor kredieten aan particulieren bij de Nationale Bank van België. Lopende contracten zijn positief indien er geen problemen zijn, of negatief als er betalingsachterstanden of andere geschillen zijn.
Dit register stelt kredietgevers in staat in te schatten of iemand een risicoprofiel heeft en hoeveel lopende leningen iemand heeft. Ook jij als particulier hebt inzagerecht. Bij onjuistheden kun je correcties laten doorvoeren.
Klaar om de beste voorwaarden te ontdekken?
Vraag nu je gratis simulatie aan