Garantie Hypothecaire Lening
Ben je op zoek naar informatie over de borgstelling bij een hypothecaire lening? Ontdek hier alle belangrijke regels en aandachtspunten rond jouw rechten en plichten als borgsteller.
Garantie Hypothecaire Lening
Wat zijn de regels voor een borgstelling bij een hypothecaire lening? In dit artikel ontdek je hoe de borg (persoonlijke zekerheid) precies werkt en waar je op moet letten.

Onderzoeksplicht
Kredietgevers en -bemiddelaars moeten de steller van een persoonlijke zekerheid (de borg) alle informatie vragen die nodig is om de financiële toestand en terugbetalingscapaciteit te beoordelen. De borg moet op zijn beurt de vragen eerlijk en volledig beantwoorden.
Is het leenbedrag hoger dan 500 euro, dan moet de kredietgever een aanvraagformulier met vragenlijst voorleggen. Hierin wordt minstens gepeild naar:
Het doel van het krediet
Het inkomen
De personen ten laste
Lopende leningen (aantal en bedrag)
Op basis van deze informatie beoordeelt de kredietgever of de borg geloofwaardig is. Daarnaast zal de kredietgever:
Alle nodige informatie verzamelen en bewaren om de kredietwaardigheid te bepalen.
Een kredietdossier aanmaken voor elke consument en elke borgsteller.
De Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) bij de Nationale Bank van België raadplegen.
Informatieplicht
De kredietgever is verplicht om de volgende informatie te bezorgen:
1. Het gewaarborgde bedrag
De persoonlijke zekerheden gelden enkel voor het gewaarborgde bedrag, eventueel verhoogd met nalatigheidsintresten. Daarom moet de kredietgever de borg vooraf een gratis exemplaar van de kredietovereenkomst geven. Ook moet de borg worden ingelicht wanneer de kredietovereenkomst tot stand komt en wijzigt.
2. Registratie van de borgstelling bij de CKP
Zowel in de kredietovereenkomst als in de zekerheidsovereenkomst vind je de doeleinden van de verwerking in de Centrale, de naam van de Centrale, het recht op toegang, rechtzetting en schrapping van gegevens en de bewaartermijn.
3. Betalingsachterstand
Zodra de kredietnemer twee betaaltermijnen gemist heeft of minstens 1/5 van het totaal te betalen bedrag niet heeft betaald, moet de kredietgever de borg hiervan op de hoogte brengen. De borg wordt tevens geïnformeerd over de voorgestelde betalingsfaciliteiten aan de leningnemer.
Wanneer mag de kredietgever de borg aanspreken?
De kredietgever mag de borg of steller van een persoonlijke zekerheid pas aanspreken wanneer:
Er ten minste twee betaaltermijnen of 20% van de totale som achterstallig is, of wanneer de laatste termijn onbetaald blijft.
De kredietgever de consument bij aangetekend schrijven in gebreke heeft gesteld.
De consument zijn verplichtingen niet nakomt binnen de maand na de ingebrekestelling.
De borg heeft uitsluitend betrekking op het gewaarborgde bedrag en niet op eventuele kosten of straffen. Bij overeenkomsten van onbepaalde duur, zoals doorlopend krediet, loopt een borgstelling maximaal vijf jaar. Vernieuwing kan enkel wanneer de borg hiermee uitdrukkelijk instemt.
Aan de slag met jouw garantie hypothecaire lening
Wil je meer weten over de mogelijkheden of direct een gepersonaliseerde simulatie maken? Laat je begeleiden door experts en ontdek de beste oplossing voor jouw financiële situatie.
Vraag nu jouw gratis simulatie aan voor een hypothecaire lening