Overeenkomsten op Afstand
Boek VI van het Wetboek van economisch recht biedt een speciale bescherming voor consumenten die een overeenkomst op afstand afsluiten. Hieronder ontdek je wat een overeenkomst op afstand precies inhoudt en welke regels van toepassing zijn voor financiële diensten.

Wat is een overeenkomst op afstand?
De wet definieert een overeenkomst op afstand als elke overeenkomst tussen een onderneming en een consument inzake goederen of diensten die wordt gesloten via een door de onderneming georganiseerd systeem voor verkoop op afstand. Voor de sluiting van de overeenkomst wordt uitsluitend gebruikgemaakt van één of meer technieken voor communicatie op afstand (bijvoorbeeld via internet of telefoon). Bij een overeenkomst op afstand zijn de consument en de onderneming dus niet in elkaars fysieke aanwezigheid geweest, noch vóór, noch tijdens het sluiten ervan. Denk bijvoorbeeld aan internetverkoop of telefonische verkoop via callcenters.Specifieke regels voor financiële diensten
Voor financiële diensten gelden er naast de algemene voorschriften bovendien extra regels (volgens Boek VI van het Wetboek van economisch recht):De onderneming moet je als consument duidelijk, ondubbelzinnig en begrijpelijk informeren. Dit moet gebeuren vóórdat je het aanbod aanvaardt. Kan ze die informatie niet meteen geven vóór de sluiting van de overeenkomst, dan moet dat onmiddellijk na de sluiting gebeuren.
Voorafgaande informatieplicht
De informatie die je als consument vóór de aanvaarding moet ontvangen, betreft onder andere:Deze informatie moet worden verstrekt op papier of op een andere duurzame drager die toegankelijk is voor jou als consument.