Echtgenoten kunnen kiezen voor een secundair huwelijksvermogensstelsel dat verschilt van het wettelijke stelsel, bijvoorbeeld door te kiezen voor scheiding van goederen.
Definitie van een conventioneel secundair stelsel
Als echtgenoten willen afwijken van de regels van het wettelijke stelsel, moeten zij dit doen door middel van een huwelijkscontract. Een huwelijkscontract is een plechtige overeenkomst waarin de echtgenoten hun huwelijksvermogensstelsel vastleggen. Het wordt altijd opgesteld door een notaris.
In het conventionele stelsel van :
- Gemeenschap van goederen, kunnen echtgenoten ervoor kiezen (gedeeltelijk) de regels van het wettelijke stelsel toe te passen.
- Scheiding van goederen, zijn er slechts twee afzonderlijke vermogens, namelijk het eigen vermogen van elke echtgenoot. Elke echtgenoot kan dan zijn eigen vermogen zelfstandig beheren.
Let op: de regels van het primaire stelsel blijven van toepassing, met name de bescherming van de gezinswoning. Het is echter aan te raden dat beide echtgenoten de overeenkomst ondertekenen bij het afsluiten van een consumentenkrediet om elke discussie over het doel van het krediet (huishoudelijke behoeften of niet) of over het daadwerkelijke bestaan van het stelsel van scheiding van goederen te vermijden.
Herinnering: het primaire huwelijksvermogensstelsel
Het primaire stelsel regelt de rechten en verplichtingen van echtgenoten op dwingende wijze, ongeacht het gekozen secundaire huwelijksvermogensstelsel. Het bevat bepalingen zoals :
- De bescherming van de gezinswoning
- De verplichting om bij te dragen aan de huishoudelijke lasten
- De solidariteit voor schulden aangegaan voor de behoeften van het huishouden en de opvoeding van de kinderen
Concluderend biedt het conventionele secundaire stelsel echtgenoten de mogelijkheid om hun huwelijksvermogensstelsel aan te passen aan hun specifieke behoeften, maar altijd met inachtneming van de fundamentele regels van het primaire stelsel voor de bescherming van het huishouden en derden.
Er is ook het primaire huwelijksvermogensstelsel.