Let op, geld lenen kost ook geld.

Krediet & leningen

Wat zegt de wet over collectieve schuldenregelingen?

Collectieve Schuldenregelingen

Krijg Ondersteuning bij Collectieve Schuldenregelingen

Ontdek hoe het werkt

Collectieve Schuldenregelingen

Om mensen met een te grote schuldenberg te helpen, heeft de overheid een wet ingevoerd die een collectieve schuldenregeling mogelijk maakt. Deze wet biedt natuurlijke personen, die geen koopman zijn en hun schulden niet meer kunnen betalen, de kans om hun financiële situatie te zuiveren.

Een collectieve schuldenregeling geeft particulieren de kans om opnieuw te beginnen. Zelfs als niet alle schulden volledig afbetaald worden, kan iemand bij correct naleven van de regels toch een nieuwe start maken.

Hoe verloopt een Collectieve Schuldenregeling?

Zolang de afspraken uit het plan worden gevolgd, kunnen particulieren zich gaandeweg herpakken. Daarbij wordt er een evenwicht gezocht tussen de belangen van:

De schuldeisers

Zij willen uiteraard zoveel mogelijk geld terugzien.

De schuldenaar en gezin

Zij willen een menswaardig leven leiden, ondanks hun financiële problemen.

Wil je gebruikmaken van een collectieve schuldenregeling, dan moet je een verzoek indienen bij de arbeidsrechtbank. Als je aan alle voorwaarden voldoet, benoemt de rechter een schuldbemiddelaar die de regeling organiseert en nagaat of alle maatregelen correct worden uitgevoerd.

In eerste instantie zoekt de bemiddelaar naar een minnelijke schikking door te onderhandelen met de schuldeisers. Tijdens de procedure ligt elke gedwongen invordering (zoals een openbare verkoop) stil. Heb je geen overmatige schulden, maar wel tijdelijk financiële problemen, dan kun je in bepaalde gevallen betalingsfaciliteiten vragen aan de rechter.

Collectieve Schuldenregelingen

Zet de stap naar financiële ademruimte

Een collectieve schuldenregeling kan het keerpunt zijn om opnieuw op te starten. Ontdek hoe je via Finday.be de gepaste ondersteuning vindt.

Vraag hier meer informatie aan

To top