Alles over krediet & lening - Finday ✅
Wat is een onderneming?
Een onderneming is elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft. Een verenigingen zijn ondernemingen
Informatieplicht: wat moet de consument weten?
De wetgever vindt het belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd worden. In boek VI van het Wetboek van economisch recht vinden we bijgevolg verschillende regels rond: de algemene verplichting tot informatie van de consument; prijsaanduiding; de betaling door de consument; de benaming, samenstelling en etikettering van goederen en diensten; de aanduiding van de hoeveelheid; vergelijkende reclame;…
Lees meer »
Hoe zit het met privacy?
Doel van de privacywetgeving Zowel het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als de Grondwet erkennen expliciet het recht van eenieder op privacy. De privacywet is de wet van 8 december 1992 betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens. Deze wet heeft tot doel burgers te…
Lees meer »
Wat zegt de wet over overeenkomst op afstand?
Boek VI voorziet in een speciale consumentenbescherming voor een overeenkomst op afstand. Wat zijn overeenkomsten op afstand? Een overeenkomst op afstand: elke overeenkomst die tussen de onderneming en de consument wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand, zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de onderneming en de consument,…
Lees meer »
Wat zijn de contractvoorwaarden?
Een verplichting kan beperkt zijn door een termijn of door een voorwaarde. Welke zijn de contractuele modaliteiten? We spreken over engagement modaliteiten.
Een lening vervroegd terugbetalen: een goed idee?
Wanneer u een grote som geld ontvangt, kan het verleidelijk zijn om uw huidige lening terug te betalen. Maar is vervroegd terugbetalen wel een goed idee? Wat zijn de potentiële voordelen van een vervroegde aflossing? En wat zijn de nadelen? Het antwoord op deze vragen hangt onder meer af van uw financiële situatie, behoeften en verwachtingen. Om duidelijkheid…
Lees meer »
Creafin
De slogan van Creafin is “Meer dan krediet” Dit betekent niet dat wij andere producten dan kredieten aanbieden. Nee. Wij bedoelen de persoonlijke service die Creafin wil bieden aan de bij haar aangesloten hypotheekmakelaars. Simuleer uw lening online Technische ondersteuning De accountmanager kan een eerste analyse van het kredietdossier maken. Zo weet de kredietmakelaar snel…
Lees meer »
BNP Paribas Cardif
BNP PARIBAS CARDIF, sinds 1989 actief in België, is een verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in kredietverzekeringen. Simuleer uw lening online De producten van BNP PARIBAS CARDIF worden verkocht via onafhankelijke makelaars, zoals Crédit Populaire Européen, banken en gespecialiseerde kredietmaatschappijen, voor hypothecaire leningen, consumentenkredieten en investeringskredieten. BNP PARIBAS CARDIF is inderdaad een innovatieve verzekeraar. Haar doel…
Lees meer »
Drogenbos Kredietagentschap
Het dichtstbijzijnde Finday-filiaal is nu eenvoudig te vinden, met toegang tot een breed scala aan op maat gemaakte financiële diensten. Of u nu op zoek bent naar advies en hulp op het gebied van krediet, beleggingen of financieel beheer, het Drogenbos-filiaal en onze andere locaties in het hele land en in Luxemburg staan klaar om…
Lees meer »
Wat is een gezamenlijke aanbieding van financiële diensten?
Een gezamenlijke aanbieding is een aanbieding die de aanschaf van goederen of diensten, al dan niet gratis, combineert met de aanschaf van andere goederen of diensten. Gezamenlijke aanbiedingen worden in de praktijk soms “gekoppelde verkoop” genoemd. Gezamenlijke aanbiedingen aan consumenten zijn in principe toegestaan. Echter, elke gezamenlijke aanbieding aan de consument waarvan een onderdeel een…
Lees meer »
Dit moet u weten over kredietovereenkomsten
Elke overeenkomst tussen twee partijen wordt vastgelegd door een kredietcontract. Kredietprocedures vormen hierop geen uitzondering. Integendeel, zij onderstrepen het belang van een kredietverstrekker en een kredietnemer. Dit document heeft zowel een juridische als een morele waarde als een consensuele overeenkomst. De kredietnemer is verplicht om het vooraf te ondertekenen om een lening te kunnen ontvangen.
Wat is het primaire huwelijksstelsel?
Het primair huwelijksvermogensrecht regelt de rechten en verplichtingen van echtgenoten, ongeacht het secundair huwelijksvermogensrecht dat zij hebben gekozen om hun vermogensrechtelijke betrekkingen vast te leggen. Dit regime wordt opgelegd door het Burgerlijk Wetboek en heeft een prioritair, automatisch en bindend karakter.
Belangrijke documenten bij het afsluiten van een lening
Nuttige documenten bij het afsluiten van een lening Bij een kredietcontract zijn twee verschillende partijen betrokken: de kredietnemer en de kredietverstrekker. Beide partijen komen overeen om de voorwaarden van het contract na te leven. Vind de nuttige documenten voor het afsluiten van een lening. Simuleer een online kredietaanvraag
Wanneer is een overeenkomst geldig?
Een overeenkomst is pas geldig als ze aan de wettelijke voorwaarden voldoet. In de wet vindt u vier voorwaarden. Simuleer uw lening online
Wat is de Ombudsdienst voor financiële diensten
Niemand is zich onbewust van de moeilijkheden om naar de rechter te stappen, vooral voor kleine geschillen. Wat is Ombudsfin? Consumenten ondervinden vaak problemen bij de uitoefening van hun rechten, vooral wanneer zij geen genoegdoening krijgen van het bedrijf zelf.
Hoe vind ik de persoonlijke lening met de beste rentevoet?
Om een project te realiseren, kiezen steeds meer huishoudens voor een persoonlijke lening tegen het beste tarief bij een gespecialiseerde instelling. Hoe vindt u een persoonlijke lening tegen het beste tarief in België? Voordat u zich tot een specifieke instelling wendt, is het belangrijk om het belang van het verkrijgen van het beste tarief te…
Lees meer »
Wat zijn onrechtmatige bedingen?
Oneerlijke bedingen zijn bedingen en voorwaarden in een contract tussen een onderneming en een consument die, op zichzelf of in combinatie met een of meer andere voorwaarden, het evenwicht tussen de rechten en verplichtingen van de partijen duidelijk verstoren ten nadele van de consument. Simuleer uw lening online
Wat is het begrip “huwelijksstelsel”?
Het huwelijk is een contract tussen twee mensen die samenkomen. Het huwelijksvermogensstelsel regelt de vermogensrechtelijke gevolgen van het huwelijk (en de ontbinding ervan) tussen de echtgenoten en ten aanzien van derden.
Wat is de Federatie van de Belgische Banksector (Febelfin)?
De “Belgische Federatie van de financiële sector” (Febelfin) is de centrale federatie die de Belgische financiële sector vertegenwoordigt. Haar missie is om de belangen van de lidbedrijven te vertegenwoordigen en te verdedigen.
Alles wat u moet weten over een energielening
In de categorie van persoonlijke leningen zijn er verschillende kredietformules om particulieren te helpen hun projecten te realiseren. De energielening is er één van! Renovatie- en interieurprojecten vallen vaak onder de categorie renovatieleningen. Als u van plan bent uw decoratie te veranderen en/of uw huis aan te passen, is dit de ideale formule voor u….
Lees meer »
Welke documenten moet u voorleggen wanneer u een lening aanvraagt?
Als consument kunt u een lening aanvragen om een professioneel of persoonlijk project te financieren. U kunt dat doen bij een kredietinstelling, zoals een bank, maar ook bij een tussenpersoon, zoals een makelaar. Die tussenpersoon vergelijkt samen met u verschillende alternatieven, zodat u de lening vindt die het beste bij uw budget en wensen past….
Lees meer »
Hoe vraagt u online een lening aan?
Tegenwoordig kan alles via internet gedaan worden, en de aanvraag voor een lening zonder verplichting is hierop geen uitzondering. Voordat u besluit deze optie te gebruiken, raden wij u aan het volgende te lezen. Simuleer uw lening online
Wat is een conventioneel secundair huwelijksstelsel?
Echtgenoten kunnen kiezen voor een secundair huwelijksvermogensstelsel dat verschilt van het wettelijke stelsel, bijvoorbeeld door te kiezen voor scheiding van goederen. Simuleer uw lening online
Wat is de antiwitwaswet?
Elke financiële instelling heeft een ‘compliancefunctie’: ze moet het witwassen van geld en de financiering van terrorisme bestrijden. Deze taak wordt opgelegd door de antiwitwaswet, die we in dit artikel zullen uitleggen. Simuleer uw lening online
Kan ik in België een persoonlijke lening afsluiten?
Wilt u uw woonkamer opnieuw inrichten, op vakantie gaan naar de andere kant van de wereld om op te laden? Of heeft u gewoon meer geld nodig om uw studie voort te zetten? Dit zijn de momenten waarop u kunt overwegen een persoonlijke lening zonder verantwoording af te sluiten. Maar voordat u de sprong waagt,…
Lees meer »
Wat betekent ‘compliance’?
De term “conformiteit” (of “compliance”) wordt doorgaans gebruikt om aan te geven dat een persoon de toepasselijke wetten en voorschriften in acht neemt, naleeft en toepast (= toepassing van wetten en voorschriften). Simuleer uw lening online
Wat zijn de belangrijkste verplichtingen volgens de antiwitwaswet?
In dit artikel leest u de belangrijkste verplichtingen uit de antiwitwaswet waar financiële instellingen zich aan moeten houden. Identificatie van klanten Instellingen en tussenpersonen zijn verplicht om hun klanten of de personen die hun klanten vertegenwoordigen te identificeren. Ze moeten hun identiteit controleren en een papieren of digitale kopie maken van de bewijsstukken. Als het…
Lees meer »
Wat is het secundaire huwelijksstelsel?
Het secundaire huwelijksvermogensstelsel regelt de vermogensrechtelijke betrekkingen van echtgenoten, zowel onderling als ten opzichte van derden (bijvoorbeeld schuldeisers). Simuleer uw lening online
Wat zijn de regels voor wettelijk samenwonen?
Mensen die wettelijk samenwonen hebben meer rechten en verplichtingen dan feitelijk samenwonenden. Simuleer online Die rechten en verplichtingen gaan automatisch in wanneer twee mensen zich laten inschrijven als wettelijk samenwonenden. Ze zijn bovendien vergelijkbaar met die van echtgenoten onder het primaire huwelijksstelsel: De gezinswoning en de huisraad zijn beschermd. De partners moeten evenredig bijdragen in…
Lees meer »
Kredietmakelaar Doornik
Een Finday-vestiging bij jou in de buurt
Wat zijn de voorwaarden voor een persoonlijke lening?
Voordat u een persoonlijke lening afsluit, is het essentieel om kennis te nemen van de “voorwaarden van een persoonlijke lening”. De persoon moet eerst een aanvraag indienen bij een financiële instelling of bank naar keuze. Om de aanvraag te valideren, moeten bepaalde acceptatievoorwaarden worden vervuld. Hoewel dit type krediet toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen,…
Lees meer »
Wat zijn goederen en diensten?
Producten, goederen en diensten hebben betrekking op goederen en diensten, onroerend goed, rechten en verplichtingen. De goederen zijn roerende lichamelijke zaken, zoals huishoudelijke apparaten, auto’s, meubels, enz. De diensten zijn alle prestaties die door een onderneming worden geleverd in de uitoefening van haar activiteit of om haar statutaire doelstelling te bereiken. Dit omvat de diensten…
Lees meer »
Wat is toegestaan voor reclame?
Reclame wordt in de wet gedefinieerd als “iedere mededeling die rechtstreeks of onrechtstreeks ten doel heeft de verkoop van producten te bevorderen, ongeacht de plaats of de aangewende communicatiemiddelen” (art. I.8 § 13 van het Wetboek van economisch recht). Het is dus een ruim begrip. Vergelijkende reclame Vergelijkende reclame is “elke vorm van reclame waarbij…
Lees meer »
Kredietmakelaar Sprimont
Een Finday-kantoor bij u in de buurt, uw Sprimont-kredietmakelaar
Wat is een overeenkomst? En een consensuele overeenkomst?
Bij een overeenkomst spreken twee of meerdere personen af om iets te geven, te doen of niet te doen. Simuleer uw lening online
Kredietmakelaar Charleroi
Een Finday-vestiging bij jou in de buurt
Wat doet de FSMA?
Wat doet de FSMA? De FSMA of Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten is de opvolger van de vroegere Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), die op 1 april 2011 van naam veranderde. Het takenpakket van de Commissie was door de jaren heen namelijk gegroeid en uitgebreid met toezicht. De nieuwe naam sluit…
Lees meer »
Elantis
Fondée en 1851, Elantis est désormais une filiale de Belfius Assurances SA. C’est une société de crédit qui offre des crédits hypothécaires et des crédits à la consommation via un réseau de courtiers indépendants. Découvrez Elantis, notre partenaire. Simulez votre prêt en ligne Basée à Liège, elle propose ses services dans toute la Belgique. La…
Lees meer »
Wat is een kredietbemiddelaar?
Een kredietbemiddelaar is een natuurlijke persoon of rechtspersoon die niet optreedt als kredietgever en die in het kader van zijn of haar bedrijfs- of beroepsactiviteiten, tegen een vergoeding in de vorm van geld of een ander overeengekomen economisch voordeel: aan consumenten kredietovereenkomsten voorstelt of aanbiedt; consumenten bijstaat bij de voorbereiding van het sluiten van kredietovereenkomsten;…
Lees meer »
Kan ik mijn lening vervroegd terugbetalen?
Si vous avez un prêt, vous pouvez le rembourser à tout moment avant la date prévue dans le contrat. C’est ce qu’on appelle le remboursement anticipé. Vous pouvez rembourser intégralement le solde restant ou rembourser une partie. Découvrez ce qu’est le remboursement anticipé.
Wat is de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI)?
De Cel voor Financiële Informatieverwerking of CFI werd in 1993 opgericht met de wet van 11 januari 1993. Ze is een onafhankelijke overheidsinstelling en speelt een centrale rol in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De cel staat onder toezicht van de Ministers van Justitie en Financiën.
Wat zegt de wet over collectieve schuldenregelingen?
Om mensen met een te grote schuldenberg te helpen, heeft de overheid een wet geschreven die een collectieve schuldenregeling mogelijk maakt. De wet geeft natuurlijke personen die geen koopman zijn en niet in staat zijn hun schulden te betalen de kans om hun financiële situatie te zuiveren. Hoe verloopt een collectieve schuldenregeling? Een collectieve schuldenregeling…
Lees meer »
Kredietmakelaar Esch-sur-Alzette
Een Finday-vestiging bij jou in de buurt
Wat gebeurt er bij niet-uitvoering van een kredietovereenkomst?
Kredietgevers mogen geen bepalingen in hun overeenkomsten opnemen die voorzien in een verval van de termijnbepaling of een uitdrukkelijke ontbinding van de overeenkomst. Dergelijke bepalingen worden als niet geschreven beschouwd. Bij consumentenkredieten zijn er echter drie uitzonderingen: De consument heeft ten minste twee termijnbedragen of een bedrag gelijk aan 20% van het totale door de…
Lees meer »
Wat is het verbod op leuren voor kredietovereenkomsten?
Wanneer makelaars consumenten willen benaderen met een aanbieding, moeten ze een aantal regels volgen. Zo is het onder meer verboden om te leuren. Deze praktijken worden als leuren beschouwd: Het bezoeken van de consument aan zijn of haar woonplaats, verblijfplaats of werkplaats (tenzij die daar uitdrukkelijk om vraagt); Het benaderen van de consument om hem…
Lees meer »
Voorwaarden om kredietbemiddelaar te worden
Al wie aan de slag wil als kredietbemiddelaar, moet zich inschrijven in het register van de FSMA. Maar vóór u zich kunt inschrijven, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Simuleer uw lening Voorwaarden voor kredietbemiddelaars Allereerst moet u uw hoofdbestuur hebben in België. U mag zowel aan de slag als natuurlijk persoon of als…
Lees meer »
Kredietmakelaar Anderlecht
Een Finday-vestiging bij jou in de buurt
Wat zijn de regels voor reclame?
Laten we eens kijken naar de verschillende regels rond reclame. ‘Reclame’ wordt in de wet gedefinieerd als alle communicatie die direct of indirect tot doel heeft de verkoop van producten te bevorderen, ongeacht de plaats of de gebruikte communicatiemiddelen. U mag dit begrip in de ruimste zin interpreteren. Enkele voorbeelden: een presentatiebrochure, promotiebrief, e-mail, fax,…
Lees meer »
Wat is de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP)?
Vóór kredietgevers mogen instemmen met een lening, moeten ze de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank van België raadplegen. Daarin kunnen ze zien hoeveel leningen iemand momenteel lopen heeft. De Centrale toont het ook als een consument een betalingsachterstand heeft. Deze verplichting moet vermijden dat consumenten een te grote schuldenberg opbouwen….
Lees meer »
Wijzigingen aan de wetgeving rond hypothecaire leningen
De regels rond hypothecaire leningen zijn met de wet van 22 april 2016 veranderd. Titel 4, hoofdstuk 2 van boek VII van het WER is volledig vervangen. Hoofdstuk 2 heeft tot doel de consument te beschermen bij hypothecaire leningen. Kredietgevers en -bemiddelaars worden namelijk verplicht om rekening te houden met de bestemming van de lening…
Lees meer »
Kredietmakelaar Aarlen-Luxemburg
Een Finday-vestiging bij jou in de buurt
Verplichtingen voor kredietgevers en -bemiddelaars
Wanneer kredietgevers of -bemiddelaars een lening aanbieden aan een consument, moeten ze zich aan bepaalde regels houden. Zo moeten ze eerlijk, billijk, transparant en professioneel handelen en rekening houden met de rechten en belangen van de consument. Deze verplichting is van toepassing op alle activiteiten vóór en na het sluiten van de overeenkomst en op…
Lees meer »
De verschillende soorten consumentenkrediet uitgelegd
In dit artikel overlopen we de verschillende soorten consumentenkrediet en hun kenmerken: een kredietopening; een geoorloofde debetstand op uw zichtrekening; een verkoop op afbetaling; een lening op afbetaling; een leasing. Simuleer uw lening online Een kredietopening Dit is een kredietovereenkomst waarbij een kredietgever geld, koopkracht of een ander betaalmiddel ter beschikking stelt van een consument….
Lees meer »
Wat is een kosteloze borgtocht bij een hypothecaire lening?
Een kosteloze borgtocht kan gedefinieerd worden als een “handeling waarmee een natuurlijke persoon kosteloos een hoofdschuld verzekert ten gunste van een schuldeiser. De kosteloze aard van de borgtocht slaat op het ontbreken van enig economisch voordeel, zowel rechtstreeks als indirect, dat de borg kan genieten dankzij de borgstelling”(art. 2043bis van het Burgerlijk Wetboek). Een persoon…
Lees meer »
Wat zijn mogelijke straffen bij inbreuken op de wetgeving rond leningen?
Il existe différentes sanctions en cas d’infractions au Livre VII Tout d’abord, le Livre VII correspond au Code de droit économique. Bien entendu, il prévoit des sanctions civiles, pénales et administratives en cas d’infraction. De plus, ces sanctions peuvent être appliquées ensemble.
Kredietmakelaar Bergen
Een Finday-vestiging bij jou in de buurt
De totstandkoming van een kredietovereenkomst
Boek VII van het Wetboek van economisch recht somt alle regels op waaraan een kredietovereenkomst moet voldoen om geldig tot stand te komen. Het gaat vormvereisten die we hier voor u op een rij zetten. Simuleer uw lening online Specifieke regels voor de totstandkoming van een kredietovereenkomst De betrokken partijen gaan een verbintenis aan zodra…
Lees meer »
Waarom analyseren kredietgevers uw financiële situatie?
Kredietverstrekkers moeten zich informeren over de financiële situatie van de kredietaanvrager Kredietverstrekkers en kredietbemiddelaars moeten van consumenten en van de persoon die een persoonlijke zekerheid (de borg) vormt hun financiële situatie vragen: de exacte en volledige informatie om hun financiële situatie en hun terugbetalingscapaciteit te kunnen beoordelen (met uitzondering van bepaalde gevoelige gegevens zoals ras,…
Lees meer »
Wat zijn de regels voor een borgstelling bij een lening?
De kredietgever en -bemiddelaar zijn verplicht om de steller van een persoonlijke zekerheid alle gegevens te vragen die ze nodig hebben om zijn of haar financiële toestand en terugbetalingsmogelijkheden te beoordelen. De steller van de zekerheid moet juist en volledig antwoorden. Als de som van de lening hoger is dan 500 euro, moet de kredietgever…
Lees meer »
Kredietmakelaar Mersch
Een Finday-vestiging bij jou in de buurt
Wat is een debetkaart?
Définition de la carte de débit Une carte de débit est une carte qui vous permet, grâce aux informations contenues dans la puce et/ou la bande magnétique, de :
Demetris – onze partner
Demetris, dat deel uitmaakt van de BNP Paribas Groep, is een instelling die particulieren effectieve hypothecaire kredietoplossingen biedt tegen concurrerende tarieven.
Hoeveel geld moet u lenen om een woning te kopen?
Wilt u een woning kopen, maar weet u niet goed hoeveel u moet lenen om de aankoop te financieren? In dit artikel vindt u een handig overzicht. Simuleer je hypotheek online Heel wat mensen gebruiken een hypothecaire lening om een woning te financieren. Maar vóór u een lening kunt afsluiten, moet u weten hoeveel geld…
Lees meer »
Wanneer ontvangt u het geld van uw lening?
Zolang de kredietovereenkomst niet door alle partijen is ondertekend, kan er geen betaling worden verricht, noch door de kredietverstrekker, noch door de lener. Het bedrag van het krediet wordt in principe onmiddellijk door de kredietverstrekker aan de lener betaald
Wat zijn de regels voor een borgstelling bij een hypothecaire lening?
Wat zijn de regels voor een borgstelling bij een hypothecaire lening? In dit artikel leest u meer over de borg bij een hypothecaire lening. Simuleer uw lening Onderzoeksplicht Kredietgevers en -bemiddelaars zijn verplicht om de steller van een persoonlijke zekerheid alle gegevens te vragen die ze nodig hebben om zijn of haar financiële toestand en…
Lees meer »
Toegang tot kredietverlening en -bemiddeling en sancties
Welke soorten kredietbemiddelaars bestaan er? De FSMA en de FOD Economie zien beide toe op het beroep van kredietbemiddelaar. De FSMA registreert en controleert iedereen die het beroep wil uitoefenen, terwijl de FOD Economie nagaat of de inhoud van de kredietovereenkomsten correct is. Alle personen en ondernemingen die kredieten willen uitgeven of bemiddelen in de…
Lees meer »
Hoe kiest u de juiste betaalkaart?
Hoe kiest u de juiste betaalkaart? Het is belangrijk dat u klanten bijstaat bij de keuze van hun betaalkaart. U kunt uw advies baseren op: hun behoeften; hun financiële situatie; de manier waarop ze de kaart willen gebruiken; de verschillende debet- en creditmerken. Het is trouwens goed om te weten dat heel wat creditcards tegenwoordig…
Lees meer »
Consumentenlening
Consumentenlening: wat wordt er bedoeld met ‘consument’? De wet definieert een consument als volgt: “iedere natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die buiten zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit vallen”. Een consumentenlening is dus uitsluitend bedoeld voor mensen die aan die definitie beantwoorden en niet aan rechtspersonen, zoals vennootschappen, verenigingen of stichtingen.
Wat zijn zekerheden bij een lening?
Leningen zijn niet zonder risico voor een leninggever: als een leningnemer zijn of haar schuld niet terugbetaalt, lijdt de gever verlies. Daarom voorziet de wet in zekerheden. Die moeten de financiële gevolgen beperken. Ze zijn een soort van waarborg, een extra garantie voor de leninggever. Hoe groter het risico en het geleende bedrag zijn, hoe…
Lees meer »
Wat is een kosteloze borgtocht?
Sinds 1 december 2007 voorziet de wet in aparte regels voor een kosteloze borgtocht. We spreken van een kosteloze borgtocht wanneer iemand zich borg stelt zonder daar een tegenprestatie voor te vragen. In de wet lezen we de volgende definitie (art. 2043bis van het Burgerlijk Wetboek): “de handeling waarmee een natuurlijke persoon kosteloos een hoofdschuld…
Lees meer »
Het herroepingsrecht van de consument
Als u een lening afsluit, heeft u veertien dagen de tijd om van gedachten te veranderen. U mag in die periode de kredietovereenkomst opzeggen, zonder dat u een reden hoeft op te geven. Dat heet het herroepingsrecht. Wanneer gaat het herroepingsrecht van de consument in?
Wat is het SECCI-formulier?
SECCI of ‘Europese Standaardinformatie inzake consumentenkrediet’ is een gestandaardiseerd formulier dat de specifieke kenmerken van een kredietovereenkomst bevat. Het is zo opgesteld dat u er verschillende leningaanbiedingen makkelijker mee kunt vergelijken. Het is belangrijk om te begrijpen dat het SECCI-formulier louter een informatiedocument is en geen overeenkomst of bindend voorstel.
Wat zijn de tien principes om verantwoord geld te lenen?
De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) heeft een gedragscode geschreven met daarin tien principes om op verantwoorde wijze kredieten te verstrekken. De code is gericht aan kredietgevers en -bemiddelaars, en beslaat elke stap in het kredietproces, van het eerste contact met de klant tot het opvolgen van een eventuele betalingsachterstand. Simuleer uw lening Transparantie Hoe…
Lees meer »
Wat is een creditcard?
Een creditcard is een betaalkaart waarvan de betalingen pas na een bepaalde tijd van uw rekening gaan. Er bestaan drie soorten creditcards. Een kaart met uitgestelde betaling Hiermee kunt u verschillende goederen en diensten aankopen. De transacties worden een maand later verrekend, zonder dat u interesten moet betalen. Bijvoorbeeld: een klassieke Visa-kaart die u via…
Lees meer »
Wat zijn een niet-geoorloofde debetstand en overschrijding?
Qu’est-ce qu’un découvert non autorisé et un dépassement ? Découvert non autorisé On parle de découvert non autorisé lorsqu’un consommateur retire plus d’argent qu’il n’en a sur son compte et que le prêteur interdit explicitement un tel découvert.
Wat zijn de procedures voor registratie bij de FSMA?
Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure bij de FSMA? Personen of ondernemingen die aan de slag willen als kredietmakelaar, verbonden agent of agent in nevenfunctie moeten zich registreren bij de FSMA. Ze dienen een aanvraag in waarin ze onder meer de categorie opgeven waarvoor ze zich willen inschrijven en hun beroepskennis bewijzen. Als ze aan de voorwaarden…
Lees meer »
Nulstelling en minimale aflossingen op kredietfaciliteiten
De nulstelling en minimale terugbetaling bij een kredietopening Een kredietopening heeft gewoonlijk een maximumbedrag dat u kunt opnemen. Als iemand voortdurend aan die limiet zit, kan dat erop wijzen dat die persoon aflossingsproblemen heeft. Om die situatie zoveel mogelijk te vermijden, heeft de overheid het concept van de ‘nulstelling’ ingevoerd: u bent verplicht om na…
Lees meer »
Realiseer uw project binnen uw budget
Wilt een nieuwe auto kopen? Uw woning renoveren? Een reis of de studies van uw kinderen financieren? Er zijn heel wat projecten die ons na aan het hart liggen. Een lening kan dan interessant zijn. Maar hoe zorgt u ervoor dat u binnen uw budget blijft? We geven u enkele tips om uw budget te beheersen. Simuleer online…
Lees meer »
Euromex
Euromex Euromex is sinds 1948 gespecialiseerd in rechtsbijstand en behandelt jaarlijks zo’n 30.000 dossiers. Het is een van de grootste rechtsbijstandsverzekeraars in Vlaanderen. Op Belgisch niveau, heeft het een marktaandeel van 12,2%. Euromex is een onafhankelijke onderneming, waardoor er geen sprake is van belangenconflicten. Zijn experts doen er alles aan om de belangen van hun…
Lees meer »
AXA Bank
AXA Bank is onderdeel van de Crelan Groep. Ze is een toonaangevende speler in de financiële industrie en in 2016 werd ze zelfs verkozen tot Bank van het jaar in België. Ze begeleidt zo’n 860.000 klanten in de opbouw en het beheer van hun vermogen, onder meer met leningen. Hypothecaire lening, autolening of persoonlijke lening?…
Lees meer »
Wat is de gestandaardiseerde informatieplicht?
Wat is de gestandaardiseerde informatieplicht? Wanneer u een lening aanvraagt bij een kredietgever of -bemiddelaar, moet die u vooraf volledig en correct informeren over de lening. Hij of zij moet u die informatie bovendien meedelen op een duurzame drager, zoals papier.
Wat is een overdracht van vorderingen?
Wat is een overdracht van schuldvordering? Een overdracht van schuldvordering is een overeenkomst waarbij een schuldeiser (de cedent) zijn of haar recht ten opzichte van de schuldenaar afstaat aan een derde (de cessionaris). Een andere persoon dan de schuldeiser kan met andere woorden een prestatie, zoals een betaling, eisen van de schuldenaar.
Wat is een ‘consument’?
Een consument is iedere natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die buiten zijn of haar handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit vallen.
Hoe werkt een identiteitscontrole bij een lening?
Comment fonctionne la vérification de l’identité pour un prêt ? Un prêteur ne peut accepter d’accorder un prêt qu’après avoir fait la vérification de l’identité de l’emprunteur et du garant. Ceci est connu sous le nom de principe « Know Your Customer » (KYC), ou « Connaissez votre client ».
Een simulatie van notariskosten uitvoeren om de kosten beter te voorspellen
Waarom is een simulatie van de notariskosten interessant? Een notaris zal u in verschillende fases van uw leven helpen. Dat doet hij of zij echter niet gratis. Om van tevoren te weten hoeveel u moet betalen, is het een goed idee om de notariskosten te simuleren. Zo kunt u zich niet alleen financieel voorbereiden, maar…
Lees meer »
Wat is het CKP ?
De Nationale Bank van België is een belangrijke bron van informatie. Ze beheert onder meer de Centrale voor kredieten aan particulieren.
Voeg uw leningen samen met een krediethergroepering
Als u verschillende leningen hebt lopen, waaronder een hypothecaire lening, kan het interessant zijn om uw leningen te hergroeperen. Simuleer een krediethergroepering Het hypotheekterugkoopproces Met Finday kunt u leningen, ook hypothecaire leningen, hergroeperen. In dat geval worden al uw leningen gebundeld in één nieuw pakket, met één enkele maandelijkse aflossing en eenzelfde rentevoet. De formule…
Lees meer »
Hypothecaire lening: hoeveel kan ik lenen?
Het bedrag van een lening wordt altijd bepaald op basis van uw terugbetalingscapaciteit. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Hoe kunt u berekenen hoeveel u kunt lenen met een hypothecaire lening? Simuleer uw hypothecaire lening
Wat is een kredietgever?
Een kredietgever is een natuurlijke persoon of rechtspersoon die een krediet toestaat in het kader van zijn of haar handels- of beroepsactiviteiten. Iemand die namens een andere partij (een erkende kredietgever) een kredietovereenkomst aanbiedt of sluit, wordt niet gezien als een kredietgever, maar wel als een kredietbemiddelaar. In België mogen enkel kredietgevers die erkend zijn…
Lees meer »
Wie waakt over kredietinstellingen?
Er zijn twee belangrijke toezichthoudende instanties in België die kredietinstellingen nauwgezet in de gaten houden: de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) en de Nationale Bank van België (NBB).
Eb-lease
Eenvoudige producten en transparante communicatie Onze leasing- en rentingproducten (voor dealers, distributeurs, importeurs en bemiddelaars) en hypothecaire leningen (voor bemiddelaars) hebben een eenvoudige structuur en zijn daardoor makkelijk aan uw klant uit te leggen. Eb-lease communiceert altijd open met u over de aanvragen en de genomen beslissingen. Grondige analyse van de financiële capaciteit van uw…
Lees meer »
Hoe kunt u de kosten van een persoonlijke lening simuleren?
Wilt u uw woning renoveren, de studie van uw kinderen financieren of op vakantie gaan, maar heeft u de middelen niet? Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Met een persoonlijke lening kunt u uw project waarmaken zonder dat u facturen of andere bewijsstukken hoeft op te sturen. Net als andere leningvormen, heeft ook…
Lees meer »
Het Wetboek van economisch recht en de financiële sector
De regels rond marktpraktijken en consumentenbescherming zijn opgenomen in boeken I, VI en XV van het Wetboek van economisch recht. In dit artikel gaan we dieper in op boek VI.
De renovatielening: een oplossing die u niet mag missen
Vóór u een renovatielening aanvraagt voor werken of verbouwingen, nodigen we u uit dit artikel te lezen. Waarom een renovatielening? Uw woning renoveren, kan heel wat kosten met zich meebrengen. Veel mensen kiezen er daarom voor om de werken met een renovatielening te financieren. In deze gids leest u meer over deze oplossing.
Successierechten: de regels in het Waalse Gewest
Wanneer een familielid overlijdt, moet u verplicht een aangifte van nalatenschap indienen. Dat is een formulier waarmee u alle bezittingen van de overledene aangeeft. Ook wanneer hij of zij niets bezit, moet u het formulier invullen. De aangifte wordt gebruikt om de successierechten te berekenen. Dat zijn de belastingen die erfgenamen betalen op nalatenschappen. De…
Lees meer »
Realiseer uw project met een persoonlijke lening
Voor elk project bestaat er wel een lening. Een nieuwe auto? Renovatiewerken? Of een bijzondere gebeurtenis? Als uw eigen budget niet toereikend is, kunt u met een persoonlijke lening toch werk maken van uw dromen of projecten. Simuleer uw persoonlijke lening Wat is een persoonlijke lening? De persoonlijke lening is een steeds populairdere leenvorm. Particulieren gebruiken ze gewoonlijk…
Lees meer »
Alles wat u moet weten over een persoonlijke lening
Heeft u een project dat u na aan het hart ligt, maar moet u een stevige duit in de zak doen? Dan kan een persoonlijke lening met een goede rentevoet een oplossing bieden. Hoe werkt een persoonlijke lening? Een persoonlijke lening is een soort consumentenlening. Maar in tegenstelling tot andere consumentenleningen, hoeft u niet te…
Lees meer »
Wat is loonbeslag?
De financiële instelling waarbij u een lening heeft afgesloten, legt beslag op uw loon. Wat betekent dat? Verliest u nu al uw loon? En hoe zit het met uw eindejaarsuitkering en uw vakantiegeld? In dit artikel leggen we uit wat loonbeslag is.
Allianz SE
Allianz SE werd in 1890 opgericht in Berlijn. De verzekeringsgroep was de eerste verzekeraar in Europa en is vandaag een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. In februari 2007 verwierf Allianz 100% van het kapitaal van AGF. In september 2008 verkocht ze haar dochteronderneming Dresdner Bank voor € 9,8 miljard aan Commerzbank. Allianz SE is actief…
Lees meer »
Krediethergroepering: zo vraagt u er een aan
Heel wat leningnemers hergroeperen hun kredieten. Er zijn namelijk heel wat voordelen aan. Zo kunt u er onder meer het bedrag van uw maandelijkse aflossing mee verlagen. En dat is handig om uw budget beter te beheren. Maar pas op: u gaat beter niet over één nacht ijs. In dit artikel geven we enkele tips…
Lees meer »
Wat doet de Nationale Bank van België (NBB)?
Wat doet de Nationale Bank van België (NBB)? De Nationale Bank van België of NBB waakt over de macro- en micro-economische stabiliteit van het financiële stelsel in België, maar ook in Europa. Dat is een hele mond vol, dus laten we dat eens verder ontleden: Macro-economisch: de Bank volgt de algemene tendensen op de markt…
Lees meer »
Wat is de FOD Economie ?
Federale Overheidsdienst Economie, De FSMA is niet de enige instantie die toezicht houdt op financiële instellingen en tussenpersonen. Ook de FOD Economie let erop dat alle partijen de regels volgen.
Simuleer de notariskosten voor onroerende goederen in Vlaanderen
Wilt u een woning kopen in Vlaanderen? Dan is het altijd fijn als u op voorhand de kosten kent Simuleer uw notariskosten
CKV – Wat is het Centrale Kredietverlening ?
Bent u op zoek naar een lening die past bij uw behoeften? Dan is CKV Spaarbank uw partner! Bij CKV kunt u zowel de looptijd als de afschrijvingsformule aan uw wensen aanpassen. De bank biedt leningen aan zowel particulieren en professionals aan. Hypothecaire leningen CKV biedt vooral hypothecaire leningen aan. U moet dus eigenaar zijn van een onroerend…
Lees meer »
Een persoonlijke lening voor stabiele cashflow
Het leven wordt duurder en dat is niet altijd even gemakkelijk voor de portemonnee. Een persoonlijke lening kan een deel van de financiële druk wegnemen en uw cashflow stabiel helpen houden. Steeds meer huishoudens hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, grote uitgaven te financieren of geld opzij te zetten voor onverwachte…
Lees meer »
Wat is de Beroepsvereniging van het Krediet?
De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) vertegenwoordigt de sector voor kredieten aan particulieren. Ze telt zo’n 50 leden die elk tot een van de volgende categorieën behoren: banken; verzekeringsmaatschappijen; financiële instellingen, waarvan sommige bovendien leasings verstrekken; hypothecaire ondernemingen; kredietverzekeraars; distributieondernemingen of dochterondernemingen van distributieondernemingen die erkend zijn als consumentenkredietverstrekkers; ondernemingen die accreditief- en kredietkaarten uitgeven….
Lees meer »
Een woning kopen: bereken uw notariskosten in Wallonië
Een notaris helpt bij heel wat zaken, van de aankoop van een woning tot het registreren van de akte. Zijn of haar diensten zijn echter niet gratis. U moet zogenaamde ‘notariskosten’ betalen. Een simulatie kan u helpen om te weten te komen hoeveel de notariskosten in Wallonië bedragen.
Baloise Insurance
Baloise Insurance is in 2013 ontstaan uit de fusie van Mercator, Avéro en Nateus. Het is een recent bedrijf in volle expansie en met een rijk verleden.
Waar dient een aflossingstabel voor bij een persoonlijke lening?
Er bestaan verschillende tools die u kunnen helpen uw lening vlot terug te betalen. Een ervan is de aflossingstabel. Daarin vindt u een uitgebreid overzicht van uw maandelijkse aflossingen en de rente die u moet betalen. U vindt er ook in terug wanneer uw lening volledig terugbetaald is. Dit document is echter niet voor iedereen…
Lees meer »
Credimo
Credimo kent een lange geschiedenis die begon in 1936, toen de familie Van Nieuwenhuysen een verzekeringskantoor oprichtte in Asse. Eind jaren 1960 ontstond vervolgens het idee om de verzekeringsportefeuille uit te breiden met financiële producten en zo ook nieuwe klanten. Na lange voorbereidingen en onderhandelingen werd Credimo op 5 augustus 1970 geboren in de werkkamer van…
Lees meer »
AG Insurance – onze partner
AG Insurance is een Belgische onderneming die levensverzekeringen, schadeverzekeringen (auto, brand, ongeval, hospitalisatie, burgerlijke aansprakelijkheid, enz.) en pensioenverzekeringen aanbiedt.
Notariskosten in Brussel: waarom zou u ze simuleren?
Notariskosten in Brussel: waarom zou u ze simuleren? De diensten van een notaris zijn altijd betalend. De uiteindelijke prijs hangt echter af van een aantal factoren. Als u in Brussel woont, is het dus interessant om de notariskosten voor Brussel te simuleren. Zo heeft u al een eerste idee van hun bedrag en kunt u het…
Lees meer »
Vivium – Onze partner
Onze betrouwbare en innovatieve verzekeringspartner De juiste verzekeringspartner kiezen is cruciaal voor zekerheid en gemoedsrust. Dit is waar Vivium, een erkende leider in de Belgische verzekeringssector, een sleutelrol speelt. Met diepgaande ervaring en onbetwiste expertise is Vivium een betrouwbare keuze voor duizenden Belgen. Wie is Vivium? Vivium is niet zomaar een verzekeringsaanbieder, het is een…
Lees meer »
Record bank – onze partner
Onze vertrouwde financiële partner In de complexe en competitieve wereld van de financiële dienstverlening is het essentieel om een betrouwbare partner te vinden die niet alleen onze unieke behoeften begrijpt, maar ook bereid is om ons te begeleiden in elke fase van onze financiële reis. Record Bank is zo’n instelling die zich niet alleen positioneert…
Lees meer »
Krefima: onze partner
Een betrouwbare financiële partner voor kredietoplossingen op maat In de dynamische financiële wereld is het cruciaal om samen te werken met een betrouwbare en competente partner. Dit is waar Krefima zich onderscheidt als een belangrijke speler op het vlak van kredieten en financiële oplossingen op maat. Als financiële partner van ons bedrijf heeft Krefima herhaaldelijk…
Lees meer »