Vóór u een renovatielening aanvraagt voor werken of verbouwingen, nodigen we u uit dit artikel te lezen.
Waarom een renovatielening?
Uw woning renoveren, kan heel wat kosten met zich meebrengen. Veel mensen kiezen er daarom voor om de werken met een renovatielening te financieren. In deze gids leest u meer over deze oplossing.
Welke renovatielening kiezen?
Er zijn verschillende opties.
-
Een renovatielening bij een bank
Heel wat banken bieden renovatieleningen aan. De looptijd is vier maanden tot tien jaar en afhankelijk van uw project, kunt u tot 50.000 euro lenen. De rentevoet varieert van instelling tot instelling, maar ligt meestal tussen 4 % en 9 %. Bovendien kunt u in veel gevallen kiezen tussen een vast tarief en een variabel tarief. In het eerste geval betaalt u altijd dezelfde rentevoet. In het tweede geval wordt het tarief om de zoveel tijd herzien.
Welk tarief u ook kiest, hou er rekening mee dat u vaak voor een paar jaar vertrokken bent. Ga dus niet over één nacht ijs. Neem de tijd om verschillende aanbiedingen te vergelijken.
-
Rentesubsidies
De Vlaamse, Brusselse en Waalse overheid hebben verschillende maatregelen gecreëerd om leningen voor energiezuinige renovatiewerken goedkoper te maken. In Vlaanderen kunnen de laagste inkomensklassen, bijvoorbeeld, in aanmerking komen voor een renteloze lening als ze hun woning duurzamer maken. Gezinnen die via renovatiewerken het EPC-label verbeteren, kunnen een korting krijgen op hun lening (de zogenaamde ‘rentesubsidie’).
- De ecologische renovatielening
Daarnaast bieden verschillende banken ook een ecologische renovatielening aan. Dat is een lening voor renovatiewerken die een woning energiezuiniger moeten maken. De rente ligt gewoonlijke lager dan bij een klassieke renovatielening.