Wilt u een woning kopen in Vlaanderen? Dan is het altijd fijn als u op voorhand de kosten kent
Notariskosten
Iedereen die een woning koopt, gaat vroeg of laat langs bij een notaris. Deze openbare ambtenaar staat de koper en verkoper bij tijdens het aankoopproces en stelt onder meer de notariële aankoopakte op. Dat doet hij of zij echter niet gratis.
Wanneer u bij een notaris gaat, moet u de zogenaamde ‘notariskosten’ betalen. We kunnen die opsplitsen in drie delen:
- de belastingen;
- het ereloon van de notaris;
- de dossierkosten.
De dossierkosten dekken alle extra kosten die bij een aankoop komen kijken. Denk aan verplaatsingskosten, de diensten van een landmeter, de registratierechten van een hypothecaire lening, en meer. De belastingen omvatten onder meer de btw en de registratierechten. Op die laatste gaan we hieronder dieper in.
Registratierechten: verlaagd tarief voor de enige eigen woning
Als u een woning koopt in Vlaanderen, moet u in principe 12 % registratierechten betalen op de aankoopsom. In veel gevallen wordt het tarief echter verlaagd naar 3 %. We sommen de belangrijkste voorwaarden hieronder op:
- U koopt een woning die gelegen is in het Vlaams Gewest. Het verlaagd tarief is enkel geldig op woningen en niet op bouwgronden.
- U bent een natuurlijk persoon.
- Het gaat om een zuivere aankoop en geen ruil of afstand van onverdeelde rechten.
- De woning is uw enige verblijfplaats en dus ook uw hoofdverblijfplaats. U mag dus geen andere woningen of bouwgronden bezitten.
- U vraagt het verlaagd tarief uitdrukkelijk aan in de notariële aankoopakte.
Als u aan al deze voorwaarden voldoet, moet u maar 3 % belastingen betalen op uw woning. Aarzel niet om de verkooprechten in Vlaanderen te simuleren, zodat u weet wat u te wachten staat. U kunt ook altijd een notaris raadplegen. Hij of zij zal u niet alleen vertellen hoeveel de aankoop van een woning zal kosten, maar kan u ook adviseren over alle documenten en aktes die u nodig hebt.
Simuleer de notariskosten in Vlaanderen
Om niet voor verrassingen te komen staan, is het een goed idee om de notariskosten in Vlaanderen te simuleren. De prijzen zijn indicatief (het is namelijk onmogelijk om de exacte kosten op voorhand te kennen), maar ze geven u toch al een idee.
U kunt ook altijd een afspraak maken met een notaris en vragen hoeveel u voor een aankoop moet betalen.